‘CKV: Museumbezoek’

Halloo live lezers van mijn blog, daar ben ik weer!

ik wil jullie vandaag even bijpraten over mijn vakantie en specifiek over welk museum ik daar heb bezocht.

in de herfst vakantie ben ik samen met Mijntje van Campen en de moeder van Mijntje naar Parijs geweest en hebben we het Louvre bezocht. voor de gene die daar even geen beeld bij hebben hier een plaatje.

wat veel mensen denken is dat deze glazen driehoek het louvre zelf is maar dat is niet zo. het pand dat er omheen staat hoort er ook nog bij. dit was vroeger het paleis van alle franse koningen die er in frankrijk geheerst hebben. tot dat de zonnekoing lodewijk XIV een heel nieuw paleis laat bouwen in versaille, buiten parijs. sinds 1793 is het louvre dus een musem en daarmee het oudste museum van de wereld.

het is dus een heel oud gebouw maar door de glazen driehoek blijft het toch ook een beetje modern en het bevind zich op een groot plein dus makkelijk te vinden!

Het museum is eigenlijk ontstaan toen de kunstschatten van Lodewijk XV zoveel bezoekers trokken dat de koning besloot een permanente expositie in te richten in het Louvre. Dit project werd tijdens de franse Revolutie voltooid. De Franse schilder Jacques Louis David werd benoemd tot hoofd van het beheer. In 1848 is het museum eigendom geworden van de staat. En in 1993 is de vleugel van Richelieu geopend door president Mittérrand van Frankrijk. De noordelijke vleugel van het paleis van Louvre waar vroeger het ministerie van Financiën was is veranderd in een zaal voor tentoonstellingen. Dit was de eerste fase van een groot project die de naam Grand Louvre heeft gekregen. De tweede fase van het project was de bouw van de piramide. Tijdens 1981 zijn er nog meerdere veranderingen gebeurt zoals de bouw van een zaal, restaurants, de galerijen voor de tentoonstellingen enz.
Tot het museum van Louvre behoren nu een bibliotheek en een laboratorium.

het schilderij waar wij natuurlijk voor kwamen was de mona lisa van Leonardo da Vinci. het is gechilderd op een doek met oliverf. ondanks dat het schilderij nu 77 bij 53 cm groot is was de bedoeling van Leonardo dat dit een grot schilderij zou worden maar omdat hij dat scilderij niet optijd afhad en in die tijd straatarm was heeft zijn huihoudster het uit het doek gensenden en vervolgens verkocht om toch wat geld te verdienen.

het is een figuratief schilderij aangezien je duidelijk het gezicht van een vrouw ziet. wat dit schilderij wel extra spannend maakt is het raadsel van de glimlach maar dat maakt dit schilderij zo leuk voor iedereen, je kan er een eigen invulling aan geven.

CategorieënCKV