‘CKV: Muziekstijlen onderzoek’

Hallo en welkom bij een nieuwe blog van mij. Vandaag ga ik voor jullie een niet westerse muziek genre uitlichten. De genre waar ik meer over ga vertellen is reggae.

Reggae is afkomstig van Jamaica. In Jamaica luisterde de mensen eerst vooral veel Amerikaanse muziek. Tijd later gingen de muzikanten van Jamaica zelf met muziek experimenteren en daarna maken. Soorten die zo zijn ontstaan zijn eerst ska en daarna rocksteady. Daaruit is reggae ontstaan. Dat gebeurde in 1968, de echte genre was geboren. De culturele rastafari is erg verbonden met reggae. Rastafari is een typische Jamaicaanse levensbeschouwing. Men gelooft daar dat Haile Selassie een god is. Velen van hen denken dat hij gereïncarneerd is van Jezus.

De instrumenten die veel voorkomen bij reggae zijn de bas en de drums, daarom zijn het ook de belangrijkste instrumenten. De basis van het nummer (de riddim) bestaat ook uit de bas en de drums. Het accent van de bas ligt vooral op de tweede en vierde tel, terwijl dat normaal op de eerste en derde is. Het accent van de bas is dus kenmerkend voor de typische reggae muziek. De zogenaamde ‘kick’ van degene die de drums bespeeld is aanwezig op de derde tel. Daarbij komen vaak de syncopische patronen op de spaardrum erbij. Met syncope zijn er bepaalde accenten erg anders of opvallend. Er is worden dan bijvoorbeeld halve noten en een overbindinsboog gebruikt. In de meeste muziekstijlen is de bas niet zo aanzienlijk aanwezig zoals bij reggae. De bas en drum worden meegespeeld door een leadgitarist. De kenmerkende reggaeslag wordt weer gespeeld door een slag-gitarist die dus op die tweede en vierde tel is.

Men beschouwt de muziek vaak als zwoele, swingende en relaxte muziek. Daar kan ik mezelf wel in vinden. Er creëert zich bij mij altijd een beeld in mijn hoofd als ik aan reggae denk. Namelijk de ‘hippies’ van Jamaica, alles op zijn tijd en chill.

De naam reggae is waarschijnlijk afkomstig van het geluid wat er op de tweede en vierde tel klinkt. Wat ook wel skanking of strumming wordt genoemd. De andere instrumenten die je hoort bij reggae muziek zijn percussie instrumenten, zoals bijvoorbeeld de conga, bongo, steeldrum en triangel.

Erg bekende liedjes van reggae zijn:

– sun is shining, van Bob Marley

– Shaggy, van bombastic

– Tease me, van Chaka Demus & Pliers

Andere zangers die je ook bij reggae kan tegen komen zijn Maxie Priest, UB40, Dr. Alban, C.J. Lewis, Big Mountain, Inner circle en nog een heel aantal. Bekende liedjes en meer zangers kan je nog vinden op deze site https://www.muziekweb.nl/Link/JK108078/The-best-re…


Je hoort in bijna alle bovenstaande liedjes en andere liedjes van reggae hetzelfde, plezierige en zwoele deuntje. Precies waar reggae om bekend staat. Persoonlijk vind ik deze muziek erg chill en krijg ik er goed vibes van, maar meningen verschillen. Wat vind jij van deze muziek?

Tot op mijn volgende blog!!!


Bronnen die ik heb gebruikt:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Reggae (NL)

https://www.muziekweb.nl/Link/JK108078/The-best-re…

https://en.wikipedia.org/wiki/Reggae (EN)

https://schooltv.nl/video/het-klokhuis-reggae/

https://reggae.startpagina.nl

http://www.muziekencyclopedie.nl/action/genre/regg…

CategorieënCKV